Blefarit
Ögonlocksinflammation
Ögonlocksinflammation, så kallad blefarit, är en ofarlig åkomma men kan ofta vara långdragen och återkommande. Man kan få klåda, rodnad, skavningskänsla och ökat tårflöde. Bägge ögonen är alltid påverkade i någon from. Man kan lindra besvären genom daglig rengöring av ögonlocken.
Symtom kan vara såsom röda, svullna och kliande ögonlockskanter. Även fjällande hudavlagringar i fransranden kan förekomma. Ögats bindhinna (konjunktivan) kan också bli inflammerad dvs konjunktivit. Vid ett sådant tillstånd blir även ögonvitan röd och man får ökad tårproduktion vilket gör att ögat rinner mer. Ibland kan även hornhinnan (cornea) påverkas, vilket ger kraftig irritation och kraftig skavningskänsla.
Blefarit innebär att man har inflammerade ögonlockskanter. Det beror oftast på en infektion orsakad av olika hudbakterier/kvalster, eller om man har atopisk hud, dvs tendens till eksem. De små meibomskörtlarna som smörjer ögat blir igentäppta av inflammationen vilket leder till att ögat och ögonlockskanten blir torrt och rött.
Besvären drabbar främst äldre, men även personer med torr och känslig hud. Patienter som lider av hudsjukdomar som t.ex. rosacea och atopisk dermatit har också större benägenhet att få blefariter.
Har man problem med återkommande blefariter rekommenderar vi att man bokar en tid för tåranalys. Våra specialister har erfarenhet av dessa problem och kan hjälpa till med rekommendationer/behandling och även hur man förebygger blefariter.
Ring och boka en tid för tåranalys hos våra specialister Catharina eller Sofia.