Floaters & Näthinneavlossning

Floaters

Floaters eller så kallade glaskroppsgrumlingar är ett vanligt förekommande fenomen. De framträder tydligare i ljus miljö och de beskrivs ofta som små flugor eller maskar som flyter omkring i synfältet. Det är skuggan av grumlingarna som projiceras på näthinnan som gör att man ser dem. De är helt ofarliga men kan vara väldigt irriterande.

Glaskroppsavlossning

Glaskroppsavlossning är ett mer ålderrelaterande fenomen där det initials kan börja med blixtar och sedan övergå till större svarta/gråa moln som man ser i synfältet. Dessa rör på sig vid blinkningar. Även om det kan vara störande så är det ofarligt. Skulle man däremot uppleva ihållande blixtar skall man uppsöka sin optiker eller ögonläkare.

Om det tillkommer som en skugga/”rullgardin” som sitter nedtill eller från sidan så kan glaskroppsavlossningen ha lett till näthinneavlossning och då är det viktigt att man snabbt får sjukvård.

Näthinneavlossning

Näthinneavlossning kan drabba bägge ögonen men det börjar oftast med det ena. Symptomen är att man kan se blixtar samt en mörk skugga eller gardin i utkanten av synfältet. Har förloppet gått så långt att näthinneavlossningen nått macula (gula fläcken) så förlorar man även synskärpan.

Vid näthinneavlossning så måste man behandla det drabbade ögat. Här finns det olika metoder såsom vitrektomi – då slätar man till näthinnan med hjälp av laser, gas, luft, eller olja. En annan metod är plomb plus cerklage. Man placerar ett band med en liten kudde runt ögat. Näthinnan pressas då mot ögats vägg och på så sätt hålls näthinnan fast. Resultatet av operationen är beroende av hur länge näthinnan varit lös, var på näthinnan det har lossnat, samt hur skör den är samt även vilken tendens man har till ärrbildning.

Ögonläkarteamet utför den behandling som är bäst för respektive patient.

Vid en ögonhälsundersökning tar vi trycket, gör en synfältsmätning, OCT-scanning och fotografering av näthinnan och kan då se floaters/glaskroppsavlossning eller näthinneavlossning. Vid misstanke om något patologiskt remitterar man vidare till en ögonläkare.

Välkommen att boka en tid för en ögonhälsoundersökning.