Grå starr

Katarakt, också kallad grå starr är en förändring i ögats lins som är vanlig hos äldre, men kan även komma hos yngre. Den innebär att linsen blir opak(ogenomskinlig) och man upplever seendet disigt som att se genom ett smutsigt fönster ungefär.

Diagnosen finns i olika typer som ger olika tydliga symptom. Oftast sker förändringarna långsamt vilket gör att man inte uppfattar den förrän man störs vid sina vanliga aktiviteter som kräver en bättre synförmåga på längre håll. Vanliga symptom är svårighet i mörker, dimsyn, bländningskänslighet, sämre färgseende.

Ibland kanske man ej märker av det förrän ens optiker uppmärksammar det. Remiss skickas till ögonklinik för åtgärd när ny styrka på glasögon ej är tillräckligt för patienten.

Katarakt avhjälps med en operation där man avlägsnar den grumliga linsen och ersätter den med ett linsimplantat. Denna kirurgi utförs vanligast under lokalbedövning och tar ca 20 min. Inom ett par dagar förbättras synen för de flesta. Ca 8 veckor efter operationen är det möjligt att gå till sin optiker för nya glasögon.