Keratokonus

Keratokonus innebär att hornhinnan är oregelbundet toppig och tunn, vilket orsakar en kraftig astigmatism (brytningsfel). En ojämn hornhinna försämrar därför synskärpan.

Keratokonus beror på en försvagning av kollagenfibrerna i hornhinnan. De första symtomen är att man ser suddigt och får skuggbilder. Denna suddighet upplever man både på avstånd och på nära håll, ofta i samband med ökad ljuskänslighet. Skuggbilderna kan ibland vara svåra att korrigera med ett par glasögon, många gånger ger kontaktlinser ett bättre resultat. Det finns olika alternativ av kontaktlinser: mjuklinser men även stabila linser eller scleralalinser kan passa en keratokonuspatient bättre.

Sjukdomen debuterar oftast i tonåren men kan även komma senare i livet. Den stannar i regel av i 40-årsåldern. Sjukdomsförloppet kan variera allt från långsamt till snabbt. Man vet att keratokonus är till en viss grad ärftligt men även andra sjukdomar kan påverka hornhinnan. I första hand behandlar man keratokonus med kontaktlinser men i vissa fall kan crosslinking vara aktuellt. Om hornhinnan till slut blir allt för tunn så att kontaktlinser inte är ett alternativ kan man göra en hornhinnetransplantation.

Vi på Optiker Almå kan hjälpa dig med att tillpassa kontaktlinser för keratokonus.

Välkommen för att boka en tid hos vår specialist Tomas.