Samsyn

Besvär så som ögontrötthet, fokuseringsproblem samt dubbelsyn kan vara ett samsynsproblem. Detta kan drabba både unga och gamla. Man kan se att dessa problem ökar i och med mer närarbete nu än förr, och det kan i längden leda till utmattning av ögonen.

Symtom som huvudvärk, trötta och brännande ögon, grusiga och torra ögon, samt svårt att fokusera och svårt att växla mellan avstånd och nära håll, men även dubbelseende ser man ofta hos personer med samsynsproblem. Många av dessa symtom kan komma framåt eftermiddagen då man jobbat intensivt framför datorn. Här kan specialanpassade terminalglasögon avhjälpa problemen.

På barn kan man se dessa problem från ca 8 års ålder. Mer närarbete vid såsom mobiltelefoner och läsplattor gör att de utsätter sina ögon för mer stress. Flertalet barn får kämpa mer med sin skolgång. De får jobba med sin läsning, många blir frustrerade och rastlösa. Många gånger kan ett par glasögon/prismaglasögon eller ortoptisk träning vara lösningen på problemen.

Vi har specialutbildade optiker som kan hjälpa dig. Ibland behövs det droppas muskelavslappnande och pupillvidgande droppar vid undersökningen. Det får musklerna att slappna av och man får fram de rätta styrkorna vid undersökningen, men man blir mycket ljuskänslig och det rekommenderas inte att köra bil efter en sådan undersökning.

Känner du dig trött i ögonen och har svårt att fokusera, ring oss på 013-136070 och boka tid för samsynsundersökning hos en av våra specialister.