Synergonomi

Terminalglasögon

Är du en av dem som blir trötta i ögonen, får huvudvärk eller grusiga ögon vid arbete framför datorn? Då kan du vara i behov av ett par terminalglasögon.

Jobbar man minst 1 timme framför datorn per dag har man enlig lag rätt att få en synundersökning bekostad av arbetsgivaren. Är man behov av ergonomiska och specialanpassade glasögon framför datorn är arbetsgivaren skyldig att bekosta dem. Det finns olika lösningar; rumsprogressiva, närprogressiva och enstyrkeglas. Alla anpassas så att man skall se tydligt på datorn vilket ger en bra synkomfort.

På Optiker Almå kan vi erbjuda personliga lösningar och även arbetsplatsbesök, kontakta din arbetsgivare för att kolla upp eventuella avtal.

Skyddsglasögon

På vissa arbetsplatser finns behovet att använda skyddsglasögon. Vi på Optiker Almå kan hjälpa till med CE-märkta skyddsglasögon med styrka. Det finns progressiva, rumsprogressiva, närprogressiva, enkelslipade glas samt även dubbelsegment glas, dvs en läsruta både upptill och nedtill i glaset. Dessa glasögon är speciellt anpassade för de som har närarbete både uppåt och nedåt, som t.ex. elektriker och montörer.

Belysning

Belysningen är viktig, man bör ha bra rumsbelysning i rummet. Inte för mörkt – då blir man tröttare och bidrar till att man blir mindre koncentrerad. Stora kontraster mellan skärm och omgivning gör att ögonen blir mer ansträngda. För att synförhållande skall var så bra som möjligt behöver man se över datorn så den är flimmer fri. Lamporna i taket bör ha både uppåt och nedåt ljus. Det ger nämligen en bra spridning av ljuset och en jämnare fördelning. Se även över att det inte finns lampor som bländar via bildskärmen eller direkt in i ögonen. Datorn bör placeras i rummet så att ljuset från fönster kommer från sidan, absolut inte bakom bildskärmen. Fönster bakom bildskärmen gör att man blir bländad och synskärpas försämras och man blir ansträngd. Rätt anpassade terminalglasögon och rätt belysning ger en bättre synkomfort.